X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Baba podolska – szafranowa

Babka szafranowa to idealny świąteczny deser z. pewnością dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Babka świetnie pasują do owoców, orzechów, twarogu, ale możesz je podać również z suszonymi owocami. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny żytnie z łososiem. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

BABA PODOLSKA – SZAFRANOWA

  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
Dodatki:
  • śmietana 18%
  • cukier puder
  • drobne owoce np. truskawka, malina, borówka
  • świeże zioła np. mięta

Baba podolska – szafranowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku napiszę, że babkę szafranowa zaczynamy „typowo” dla innych bab, przesiewając mąkę i przygotowując rozczyn. Następnie zalewamy mąkę 2 szklankami wrzącego mleka i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy ostygnie dodajemy jeszcze trochę letniego mleka oraz drożdże pokruszone i rozpuszczone w mleku. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Krok 2:

W tym czasie w garnku wstawionym do większego naczynia z gorącą wodą ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Łączymy ze sobą utarte żółtka, rozczyn, roztopione i ostudzone masło, resztę mąki i szczyptę soli.

Krok 3:

Następnie ciasto długo i starannie wyrabiamy, a pod koniec dodajemy rodzynki (przygotowane, tak jak zwykle dla ciast drożdżowych – wymoczenie powoduje, że są bardziej miękkie i soczyste, oprószenie mąką, że nie opadają na dno), siekane migdały oraz kieliszek spirytusu, w którym przez kilka godzin moczył się szafran.

Krok 4:

Na koniec wszystko mieszamy, wyrabiamy, a na sam koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą ubitą z 5 białek. Przygotowujemy formę- smarujemy ją masłem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po ostygnięciu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Baba podolska – szafranowa

Na zakończenie chcę wam życzyć smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również