menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Babę podolską zaczynamy „typowo” dla innych bab, przesiewając mąkę i przygotowując rozczyn. Zalewamy mąkę 2 szklankami wrzącego mleka i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy ostygnie dodajemy jeszcze trochę letniego mleka oraz drożdże pokruszone i rozpuszczone w mleku. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie w garnku wstawionym do większego naczynia z gorącą wodą ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Łączymy ze sobą utarte żółtka, rozczyn, roztopione i ostudzone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciasto długo i starannie wyrabiamy, a pod koniec dodajemy rodzynki (przygotowane, tak jak zwykle dla ciast drożdżowych – wymoczenie powoduje, że są bardziej miękkie i soczyste, oprószenie mąką, że nie opadają na dno), siekane migdały oraz kieliszek spirytusu, w którym przez kilka godzin moczył się szafran. Wszystko mieszamy, wyrabiamy, a na sam koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą ubitą z 5 białek. Przygotowujemy formę- smarujemy ją masłem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po ostygnięciu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ocena:

Baba podolska

składniki

  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 300 g cukru
  • 300 g masła
  • 30 żółtek
  •  5 białek
  • 750 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 25 ml spirytusu
  • trochę migdałów – sparzonych, obranych ze skórki
  • szczypta szafranu- ćwierć łyżeczki od herbaty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Babę podolską zaczynamy „typowo” dla innych bab, przesiewając mąkę i przygotowując rozczyn. Zalewamy mąkę 2 szklankami wrzącego mleka i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy ostygnie dodajemy jeszcze trochę letniego mleka oraz drożdże pokruszone i rozpuszczone w mleku. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie w garnku wstawionym do większego naczynia z gorącą wodą ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Łączymy ze sobą utarte żółtka, rozczyn, roztopione i ostudzone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciasto długo i starannie wyrabiamy, a pod koniec dodajemy rodzynki (przygotowane, tak jak zwykle dla ciast drożdżowych – wymoczenie powoduje, że są bardziej miękkie i soczyste, oprószenie mąką, że nie opadają na dno), siekane migdały oraz kieliszek spirytusu, w którym przez kilka godzin moczył się szafran. Wszystko mieszamy, wyrabiamy, a na sam koniec delikatnie mieszamy ciasto z pianą ubitą z 5 białek. Przygotowujemy formę- smarujemy ją masłem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po ostygnięciu posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję