menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeden z najstarszych i najbardziej wykwintnych polskich wypieków drożdżowych. Mąkę przesiewamy i ogrzewamy. Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu  rozprowadzając drożdże w letnim mleku i dodając 250 g mąki. Rozczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ucieramy żółtka, białka i cukier na gęsta masę, dodajemy skórkę otartą z cytryny (dobrze jest ją przez kilka godzin moczyć  w kieliszku spirytusu), szczyptę szafranu – przepuszczonego przez sitko. Wszystkie te składniki łączymy z rozczynem i mieszamy z pozostałą  mąką wymieszana z solą. Ciasto długo wyrabiamy. Po pół godzinie dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz rodzynki (opłukane, osuszone, posypane mąką) i pokrojoną skórkę pomarańczową własnoręcznie usmażoną. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do połowy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając je lnianą ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy je do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok. godziny. Gdy trochę ostygnie posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ocena:

Baba szafranowa

składniki

  • 500 ml mleka
  • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
  • 150 g masła
  • 80 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek, 4 białka
  • otartą skórkę z cytryny
  • kieliszek spirytusu (ok. 25 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • szczyptę szafranu
  • trochę smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jeden z najstarszych i najbardziej wykwintnych polskich wypieków drożdżowych. Mąkę przesiewamy i ogrzewamy. Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu  rozprowadzając drożdże w letnim mleku i dodając 250 g mąki. Rozczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ucieramy żółtka, białka i cukier na gęsta masę, dodajemy skórkę otartą z cytryny (dobrze jest ją przez kilka godzin moczyć  w kieliszku spirytusu), szczyptę szafranu – przepuszczonego przez sitko. Wszystkie te składniki łączymy z rozczynem i mieszamy z pozostałą  mąką wymieszana z solą. Ciasto długo wyrabiamy. Po pół godzinie dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz rodzynki (opłukane, osuszone, posypane mąką) i pokrojoną skórkę pomarańczową własnoręcznie usmażoną. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do połowy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając je lnianą ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy je do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok. godziny. Gdy trochę ostygnie posypujemy babę cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję