menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem. Dodaj cukier, jajko i ziarna wanilii. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Powstała masa jest dość gęstą. Najlepiej przełożyć ją łyżką do 6 foremek muffinkowych (ja użyłem silikonowych. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj lukier i skórkę pomarańczową. Białko ubij(mikserem) z cukrem na sztywną pianę dolewając w trakcie sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Babeczki dekoruj lukrem i posyp na wierzch skórkę pomarańczową. Inne czekoladą i płatkami migdałów.

ocena:

Babeczki bananowe

składniki

Babeczki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Lukier:
  • 1 białko
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy
Skórka kandyzowana:
  • skórka z jednej pomarańczy pokrojonej w cienkie paski
  • 30 g cukru
  • 50 ml wody
Polewa:
  • 1 czekolada deserowa
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka migdałów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem. Dodaj cukier, jajko i ziarna wanilii. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Powstała masa jest dość gęstą. Najlepiej przełożyć ją łyżką do 6 foremek muffinkowych (ja użyłem silikonowych. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj lukier i skórkę pomarańczową. Białko ubij(mikserem) z cukrem na sztywną pianę dolewając w trakcie sok z pomarańczy.
Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Babeczki dekoruj lukrem i posyp na wierzch skórkę pomarańczową. Inne czekoladą i płatkami migdałów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję