menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem. Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajka, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą lub kaszą manną. Babeczki piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je z sałatką lub jako dodatek do drugiego dania, obowiązkowo ze szklanką kefiru.

ocena:

Babeczki ziemniaczane

składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej starych, mają więcej skrobi)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do oprószenia formy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem. Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajka, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą lub kaszą manną. Babeczki piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je z sałatką lub jako dodatek do drugiego dania, obowiązkowo ze szklanką kefiru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję