X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Babka Jagodowa

Babka z jagodami ze śmietaną i owocami to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Babka świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez dodatków. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na desery. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

BABKA JAGODOWA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 300 g jagód
  • masło, kasza manna (do smarowania tortownicy)

Babka Jagodowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie części. Następnie wsyp jedną część mąki do ubitych jajek i wymieszaj delikatnie, następnie dodaj olej i wsyp resztę mąki cały czas mieszając.

Krok 2:

 Na koniec dodaj wodę. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jagody. Piecz przez około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów formy to znaczy, że jest już gotowe. Polecam podać z bitą śmietaną.

Babka Jagodowa

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również