menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 °C. Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka cały czas mieszając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy nie przerywając mieszania. Na koniec wlej mleko. Wymieszaj. Formę z tuleją o średnicy ok 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Tak powstałą  masę przełóż do formy z pozostałym ciastem. Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta tak, aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły. Piecz 60-70 minut. Babę podawaj polaną Lukrem lub posypaną cukrem pudrem  

ocena:

Babka marmurkowa

składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 °C. Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka cały czas mieszając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy nie przerywając mieszania. Na koniec wlej mleko. Wymieszaj. Formę z tuleją o średnicy ok 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Tak powstałą  masę przełóż do formy z pozostałym ciastem. Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta tak, aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły. Piecz 60-70 minut. Babę podawaj polaną Lukrem lub posypaną cukrem pudrem  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję