menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250 g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy formę – smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy do formy połowę ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao zmieszane z resztą cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę. Pieczemy ok. 1– 1,5 godz. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Babka marmurkowa

składniki

-500 g mąki (ok. 3 szklanki)
-350 g cukru
-250 g masła
-4 jaja
-250 ml mleka lub śmietany 12 %
-3 stołowe łyżki kakao
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250 g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy formę – smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy do formy połowę ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao zmieszane z resztą cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę. Pieczemy ok. 1– 1,5 godz. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję