menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy marchew na drobnej tarce i odciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Babka z marchwią

składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g marchwi
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii – rodzynki i migdały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy marchew na drobnej tarce i odciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję