menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce ziemniaczanej. Mięso kroimy w kostkę, słoninę i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na słoninie smażymy pokrojoną cebulę. Wszystko razem łączymy, przyprawiamy do smaku przyprawami i nadziewamy jelita lub dobrze umyty i wyparzony żołądek. Końce szczelnie związujemy za pomocą mocnej nitki. Brytfannę smarujemy roztopionym smalcem lub sadłem, układamy w niej jelita, polewamy smalcem od góry i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. Podajemy na gorąco z piwem.

ocena:

Bachor

składniki

  • jelita lub żołądek wieprzowy
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg tłustego, wieprzowego mięsa. mogą być okrawki
  • 300 g słoniny
  • 300 g cebuli
  • pieprz, sól majeranek, imbir mielony, gałka
  • muszkatołowa, papryka mielona lub pieprz ziołowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce ziemniaczanej. Mięso kroimy w kostkę, słoninę i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na słoninie smażymy pokrojoną cebulę. Wszystko razem łączymy, przyprawiamy do smaku przyprawami i nadziewamy jelita lub dobrze umyty i wyparzony żołądek. Końce szczelnie związujemy za pomocą mocnej nitki. Brytfannę smarujemy roztopionym smalcem lub sadłem, układamy w niej jelita, polewamy smalcem od góry i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. Podajemy na gorąco z piwem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję