menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy. Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawiamy do posypania gotowej potrawy). Nadziewamy farszem bakłażany. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Farsz możemy również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z mięsem, usmażoną cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i np. poszatkowaną, młodą kapustą, zamiast ryżu. Wtedy zapiekamy bakłażany nie 40, ale około 20 minut. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki.

ocena:

Bakłażan faszerowany mięsem

składniki

  • 5 bakłażanów
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
  • 250 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy. Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawiamy do posypania gotowej potrawy). Nadziewamy farszem bakłażany. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Farsz możemy również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z mięsem, usmażoną cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i np. poszatkowaną, młodą kapustą, zamiast ryżu. Wtedy zapiekamy bakłażany nie 40, ale około 20 minut. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję