menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oddzielamy od kości (z których przygotowujemy wywar z odrobiną soli) i kroimy na dość spore kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Do ciepłego wywaru wlewamy wino, ocet i oliwę, dodajemy paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Układamy w misce warstwę mięsa, grzyby, pomidory i cebulę z czosnkiem, przykrywamy warstwą pozostałego mięsa, na wierzch układamy rozmaryn i miętę, zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce prznajmniej 12 godzin. Układamy w koszyczkach grillowych (można nadziewać na szpikulec lub patyczki) naprzemiennie wszystkie zamarynowane składniki. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiekamy z wszystkich stron, tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszamy temperaturę do średniej (około 150-170*C) i pieczemy smarując pozostałą marynatą, odwracając co około 10 do 15 minut. Możemy podawać z pieczonymi na grillu ziemniaczkami. Smacznego

ocena:

Baranina w koszyczkach z grilla

składniki

  • 1 kg baraniej karkówki
  • 10 dkg małych pieczarek
  • 10 dkg marynowanych w oleju suszonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka jabłkowego octu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wywaru z baranich kości
  • 1 łyżeczka  sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka grubo mielonej morskiej soli  (może być zwykła)
  • 1/4 łyżeczki  grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
  • kilka gałązek mięty (najlepiej świeżej)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oddzielamy od kości (z których przygotowujemy wywar z odrobiną soli) i kroimy na dość spore kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Do ciepłego wywaru wlewamy wino, ocet i oliwę, dodajemy paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Układamy w misce warstwę mięsa, grzyby, pomidory i cebulę z czosnkiem, przykrywamy warstwą pozostałego mięsa, na wierzch układamy rozmaryn i miętę, zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce prznajmniej 12 godzin. Układamy w koszyczkach grillowych (można nadziewać na szpikulec lub patyczki) naprzemiennie wszystkie zamarynowane składniki. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiekamy z wszystkich stron, tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszamy temperaturę do średniej (około 150-170*C) i pieczemy smarując pozostałą marynatą, odwracając co około 10 do 15 minut. Możemy podawać z pieczonymi na grillu ziemniaczkami. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję