menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wywaru dodajemy saszetkę ziołową, i 2 grzybki wcześniej namoczone. Całość zagotowujemy. Upieczone w piekarniku buraki obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Pod koniec gotowania wyjmujemy saszetkę ziołową, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i zakwas buraczany. Przecedzamy i przyprawiamy do smaku cukrem, ew. sokiem z cytryny, solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podajemy z uszkami z mięsem, z ziemniakami, krokietami lub fasolą.

ocena:

Barszcz czysty

składniki

  • 1,5 l wywaru
  • 750 g upieczonych w piekarniku buraków
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 4 ząbki czosnku
  • saszetka ziołowa: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka suszonego i utartego majeranku
  • 2 grzybki suszone
  • cukier, sól, pieprz mielony, sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wywaru dodajemy saszetkę ziołową, i 2 grzybki wcześniej namoczone. Całość zagotowujemy. Upieczone w piekarniku buraki obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Pod koniec gotowania wyjmujemy saszetkę ziołową, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i zakwas buraczany. Przecedzamy i przyprawiamy do smaku cukrem, ew. sokiem z cytryny, solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podajemy z uszkami z mięsem, z ziemniakami, krokietami lub fasolą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję