menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki myjemy, czyścimy płuczemy i gotujemy. Następnie po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubej tarce. Grzyby moczymy w niedużej ilości wody i gotujemy. Fasolę również moczymy ok. 2 godziny i gotujemy. Mięso myjemy, mielimy, zalewamy wywarem, gotujemy, a pod koniec dokładamy pokrojoną kapustę i przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy buraczki, pokrojone grzybki, fasolę, przecier pomidorowy oraz wymieszaną z mąką śmietanę. Zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.

ocena:

Barszcz małopolski

składniki

  • 2 l wywaru
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 200 g chudej wołowiny
  • 500 g buraków
  • 200 g białej kapusty
  • kilka suszonych grzybków
  • 50 g fasoli perłowej
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki myjemy, czyścimy płuczemy i gotujemy. Następnie po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubej tarce. Grzyby moczymy w niedużej ilości wody i gotujemy. Fasolę również moczymy ok. 2 godziny i gotujemy. Mięso myjemy, mielimy, zalewamy wywarem, gotujemy, a pod koniec dokładamy pokrojoną kapustę i przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy buraczki, pokrojone grzybki, fasolę, przecier pomidorowy oraz wymieszaną z mąką śmietanę. Zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję