X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Barszcz na kwasie ogórkowym

Składniki

  • 2 l wywaru
  • 500 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 250 ml śmietany
  • 750 g buraków
  • 100 g fasoli perłowej
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, moczymy i po kilku godzinach gotujemy. Buraki myjemy, czyścimy i pieczemy w piekarniku, gdy się upieką obieramy i ucieramy na grubej tarce. Zalewamy buraki kwasem z ogórków i wywarem z mięsa, dodajemy posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek, krótko gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, fasolę i zagotowujemy. Przed podaniem wrzucamy posiekany koperek i jaja pokrojone w cząstki. Podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również