X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Barszcz biały z drobiowymi pulpecikami z olejem rzepakowym

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a więc czas na przygotowania do świątecznych potraw. Dziś mam dla Was idealną propozycję odchudzonego przepisu na Barszcz biały z drobiowymi pulpecikami, przygotowanego z wykorzystaniem polskiego oleju rzepakowego. Dlaczego akurat ten olej? Oto kilka powodów:

Polski surowiec oleisty:

Rzepak to jedyny rodzimy surowiec oleisty, co oznacza, że jesteśmy samowystarczalni pod względem produkcji oleju rzepakowego. To także wsparcie dla polskich rolników.

Zdrowe tłuszcze:

Olej rzepakowy ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, porównywalną do oliwy z oliwek. Ponadto, zapewnia dobre proporcje kwasów omega 6 do omega 3 oraz ma najmniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (tylko 6-7%).

Fitosterole i regulacja lipidów:

Olej rzepakowy zawiera największą ilość fitosteroli spośród najpopularniejszych olejów. Fitosterole i kwas oleinowy pomagają regulować gospodarkę lipidową organizmu i wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi.

Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.pokochajolejrzepakowy.eu

#Fundusze Promocji

Barszcz biały z drobiowymi pulpecikami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera (ok. 70 g)
  • 1 średnia marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego np. z indyka
  • 300 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Podsmaż na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Dodaj połowę posiekanego czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i bulion drobiowy. Gotuj przez 15 minut.

Krok 2:

W międzyczasie wymieszaj mięso mielone z resztą posiekanej natki pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie uformuj z masy małe pulpeciki.

Krok 3:

Dodaj pulpeciki do gotującego się barszczu. Po 5 minutach dodaj zakwas, majeranek, chrzan i śmietanę. Ważne, aby zupy nie doprowadzać do wrzenia. 

Krok 4:

Na koniec barszcz podawaj  z jajkiem na twardo i łyżeczką kwaśnej śmietany.

W ten sposób przygotujesz nie tylko pyszny, ale i zdrowy Wielkanocny barszcz, który bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki, w tym polski olej rzepakowy, z pewnością sprawią, że ta potrawa stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia i dla zdrowia!

Pamiętaj!

Olej rzepakowy to doskonały wybór ze względu na:

1. Wysoką zawartość kwasu oleinowego, podobną do oliwy z oliwek.
2. Optymalne proporcje kwasów omega 6 do omega 3 (2:1).
3. Niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (6-7%).
4. Bogactwo fitosteroli, regulujących poziom cholesterolu.
5. Zawartość tokoferoli, szczególnie gamma tokoferolu, działających jak przeciwutleniacze.

Dodatkowo, olej rzepakowy jest:

– Polskim surowcem oleistym, wspierającym lokalnych rolników.
– Ogólnie dostępnym i przystępnym cenowo produktem.
– Idealnym składnikiem środkowoeuropejskiej diety, odpowiadającej naszym preferencjom i dostępności lokalnych produktów.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne!

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

#Fundusze Promocji

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również