menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę (najefektowniej wygląda duży „jaś”) płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny, później gotujemy w tym samym wywarze z liściem laurowym aż zmięknie. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, kiedy puszczą tłuszcz, dodajemy wieprzowinę i dusimy 20– 30 minut. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w paski i dodajemy z ziemniakami i cebulą do mięsa pod koniec duszenia. Łączymy z ugotowaną fasolą, resztą wywaru, burakami, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, jeżeli trzeba, to mięso kroimy w kostkę, dodajemy zakwas buraczany. Przyprawiamy cukrem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy posypując posiekanym koperkiem i pietruszką.

ocena:

Barszcz ukraiński

składniki

  • 2 l wywaru mięsnego lub wody
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 500 g buraków
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 łyżki fasoli
  • 1 marchew, kawałek selera, cząstka białej kapusty
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • koperek, pietruszka
  • cukier, czosnek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę (najefektowniej wygląda duży „jaś”) płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny, później gotujemy w tym samym wywarze z liściem laurowym aż zmięknie. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, kiedy puszczą tłuszcz, dodajemy wieprzowinę i dusimy 20– 30 minut. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w paski i dodajemy z ziemniakami i cebulą do mięsa pod koniec duszenia. Łączymy z ugotowaną fasolą, resztą wywaru, burakami, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, jeżeli trzeba, to mięso kroimy w kostkę, dodajemy zakwas buraczany. Przyprawiamy cukrem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy posypując posiekanym koperkiem i pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję