X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Barszcz zabielany – tradycyjny stary przepis

Witajcie na moim blogu kulinarnym, gdzie dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na z pewnością najlepszy barszcz zabielany. To danie, które kojarzy się z tradycyjnym polskim smakiem i aromatem. W tym wpisie nie tylko znajdziecie krok po kroku, jak przygotować ten pyszny zupny klasyk, ale również dowiecie się o ciekawostkach związanych z historią barszczu. Gotowi na kulinarne przygody? Przejdźmy razem przez tajniki przyrządzenia wyjątkowego barszczu zabielanego! 🍲

Barszcz zabielany

Składniki:

  • 2 l wywaru
  • 500 g buraków
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 250 ml śmietany
  • kilka suszonych grzybków
  • koperek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Barszcz zabielany

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby namocz w małej ilości wody, gdy zmiękną pokrój je w paski. Nie wylewaj wody z grzybów. 

Krok 2:

Do gorącego wywaru wrzuć obrane, umyte i pokrojone w plastry buraki, zagotowuj. Następnie przygotowany barszcz przecedź, dodaj wodę z grzybów, grzyby, śmietanę wymieszaną z mąką, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj.

Krok 3:

Na koniec przed podaniem barszcz dopraw koperkiem, zakwasem i przyprawami, zagotowuj jeszcze raz i zestaw z ognia. Podaj z osobno ugotowanymi ziemniakami lub jajem na twardo.

Smacznego!!!

Barszcz zabielany

Podsumowując mam nadzieję, że zupa wyszła obłędna! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również