menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawione bażanty układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy winem z rozmarynem i majerankiem. Odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i często go obracamy, by marynata równomiernie pokryła całe ptaki. Bażanty wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Owijamy plastrami boczku lub słoniny i związujemy nicią. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym lub w wysokim rondlu podsmażamy bażanty na rozgrzanym maśle. Dodajemy marchewkę i cebulę. Wlewamy marynatę (wino z ziołami), tak by tuszki bażantów były przykryte do połowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku (175°) do miękkości. Bażanty wyjmujemy z rondla, zdejmujemy boczek lub słoninę. Porcjujemy bażanty. Sos przecieramy przez sito. Dekorujemy boczkiem lub słoniną. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Serwujemy z żurawinami i grzankami albo z pieczonymi ziemniakami.

ocena:

Bażant duszony w garnku

składniki

-2 bażanty
-4 plastry surowego boczku lub słoniny
-1 marchewka
-1 cebula
-200 ml czerwonego wytrawnego wina
-pół łyżeczki suszonego rozmarynu
-1 łyżeczka majeranku
-100 g masła
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawione bażanty układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy winem z rozmarynem i majerankiem. Odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i często go obracamy, by marynata równomiernie pokryła całe ptaki. Bażanty wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Owijamy plastrami boczku lub słoniny i związujemy nicią. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym lub w wysokim rondlu podsmażamy bażanty na rozgrzanym maśle. Dodajemy marchewkę i cebulę. Wlewamy marynatę (wino z ziołami), tak by tuszki bażantów były przykryte do połowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku (175°) do miękkości. Bażanty wyjmujemy z rondla, zdejmujemy boczek lub słoninę. Porcjujemy bażanty. Sos przecieramy przez sito. Dekorujemy boczkiem lub słoniną. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Serwujemy z żurawinami i grzankami albo z pieczonymi ziemniakami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję