X

Czego szukasz?

Przepis

Przygotuj się na niezwykłą podróż smaków w duchu polskiej tradycji wigilijnej, która przeniesie Cię do świata kulinarnych odkryć. Dziś pod lupę bierzemy klasyczny bigos, ale w wersji wegańskiej – danie, które zachwyca smakiem i respektuje roślinny styl życia. To połączenie tradycji i innowacyjności, które sprawi, że Twój wigilijny stół zabłyśnie nowym blaskiem. Odkryj z nami, jak w prosty sposób przygotować ten aromatyczny bigos bez mięsa, łącząc tradycję z kulinarnymi nowościami. Gotowi na kulinarną magię? Zaczynamy!

Wegański bigos

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1000 g wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 170 g cebuli
  • 6 ząbki czosnku
  • 20 ml oleju np. rzepakowego
  • 50 g grzybów suszonych
  • 50 g śliwek suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 80 g wytrawnego czerwonego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby zalej  połową wody (500 ml) i odstaw do namoczenia, następnie odciśnij grzyby nie wylewając wody, przyda się ona w kolejnym kroku.

Krok 2:

Cebulę (170g) i czosnek (6szt) pokrój drobno. Następnie smaż na patelni z odrobiną oleju do miękkości.  

Krok 3:

Kapustę (1000 g) posiekaj nożem na mniejsze kawałki (jeśli jest zbyt kwaśna możesz ją przepłukać wodą) i włóż go garnka, dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekane grzyby, liście laurowe (3 szt), ziele angielskie (4 ziarenka), jałowiec (5 ziarenek), pieprz czarny (6 ziarenek),  kminek (½ łyżeczki) woda z grzybów przecedzoną przez sitko i pozostała woda (500 g). Gotuj na wolnym ogniu ok. 120 min. Na koniec dopraw bigos do smaku. Smacznego. 

Wegański bigos

Podsumowując mam nadzieję, że wegański bigos wyszedł obłędny! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również