menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Namoczyć fasolę na noc w 1 l zimnej wody. Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę i boczek. Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej i  – kiedy znów się wygotuje – wlać ponownie 3 l wody. Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrajaną w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a następnie dodać ziemniaki pokrajane w 2 – centymetrową kostkę i drobno poszatkowaną kapustę. Posolić i gotować przez 1 godz. Zdjąć z ognia i wstawić do ciepłego piekarnika. Potrawa powinna być kilkakrotnie podgrzewana, gdyż nabiera wówczas smaku, podobnie jak bigos.

ocena:

Bigos gallego – Potaje gallego

składniki

  • 1 główka kapusty o wadze 1 kg
  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g białej fasoli
  • 1 kość od szynki
  • 150 g boczku
  • 100 g słoniny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Namoczyć fasolę na noc w 1 l zimnej wody. Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę i boczek. Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej i  – kiedy znów się wygotuje – wlać ponownie 3 l wody. Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrajaną w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a następnie dodać ziemniaki pokrajane w 2 – centymetrową kostkę i drobno poszatkowaną kapustę. Posolić i gotować przez 1 godz. Zdjąć z ognia i wstawić do ciepłego piekarnika. Potrawa powinna być kilkakrotnie podgrzewana, gdyż nabiera wówczas smaku, podobnie jak bigos.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję