menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Boczek pokrój w paski, kiełbasę w pół plastry. Mięso podsmaż na oleju aż się zrumieni, około 4-5 minut.

Kapustę poszatkuj ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania.

Do garnka wrzuć kiełbasę pokrojoną w pół plastry. Smaż, aż się zrumieni 3-4 minuty. Następnie do kiełbasy  wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry oraz liść i ziele. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając, następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.

 Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.

ocena:

Bigos z młodej kapusty

składniki

  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 200 ml wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Boczek pokrój w paski, kiełbasę w pół plastry. Mięso podsmaż na oleju aż się zrumieni, około 4-5 minut.

Kapustę poszatkuj ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania.

Do garnka wrzuć kiełbasę pokrojoną w pół plastry. Smaż, aż się zrumieni 3-4 minuty. Następnie do kiełbasy  wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry oraz liść i ziele. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając, następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.

 Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję