menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach 37×25 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna. Ciasto piecz przez około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku (Jeśli ciasto odstaje od formy jest już gotowe). Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia. 1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem i cukrem. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej całość delikatnie do gotującego się mleka. Wszystko doprowadź do wrzenia ciągle mieszając a następnie odstaw do przestygnięcia. Po wystudzeniu nałóż masę na ciasto i obficie obsyp porzeczkami. Ciasto można polać galaretką i podać z bitą śmietaną.

ocena:

Biszkopt z mlecznym kremem i porzeczkami

składniki

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego
Krem mleczny:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek płaskich mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 400 g porzeczek czarnych i czerwonych
  • masło i kasza manna do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach 37×25 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna. Ciasto piecz przez około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku (Jeśli ciasto odstaje od formy jest już gotowe). Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia. 1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem i cukrem. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej całość delikatnie do gotującego się mleka. Wszystko doprowadź do wrzenia ciągle mieszając a następnie odstaw do przestygnięcia. Po wystudzeniu nałóż masę na ciasto i obficie obsyp porzeczkami. Ciasto można polać galaretką i podać z bitą śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję