menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy w misce żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy porcjami przesianą mąkę i śmietanę, cały czas masę ucieramy. Oziębione białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ja do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wlewamy ciasto, dosypujemy 1/3 lub nawet połowę owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° przez ok. pół godziny. Przygotowujemy bitą śmietanę ubijając kremówkę z niedużą ilością cukru pudru. Ciasto po upieczeniu i ochłodzeniu przybieramy bitą śmietaną i owocami. Można też przeciąć ciasto na pół i dodatkowo przełożyć bitą śmietaną.

ocena:

Biszkopt z owocami

składniki

-150 g cukru
-150 g mąki (ok. 1 szklanka)
-8 jajek
-8 łyżeczek śmietany 18– 22 %
-szczypta soli
Do przełożenia
-250 ml śmietany kremówki
-1 łyżka stołowa cukru pudru
-500 g owoców sezonowych: truskawek, jagód, malin

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy w misce żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy porcjami przesianą mąkę i śmietanę, cały czas masę ucieramy. Oziębione białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ja do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wlewamy ciasto, dosypujemy 1/3 lub nawet połowę owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160° przez ok. pół godziny. Przygotowujemy bitą śmietanę ubijając kremówkę z niedużą ilością cukru pudru. Ciasto po upieczeniu i ochłodzeniu przybieramy bitą śmietaną i owocami. Można też przeciąć ciasto na pół i dodatkowo przełożyć bitą śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję