menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1.Suszone śliwki zalać wódką i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień pokroić w kostkę.

2.Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać na sztywno. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. wylać na blachę i piec w piekarniku ok. 25-30 min w temp. 180 stopni.

3.Po ostygnięciu nasączyć delikatnie ponczem (alkohol + mocna herbata) lub innym alkoholem (ja nasączam herbatą + wódka po śliwkach).

4.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę.

5.Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Nałożyć na biszkopt

6.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać “śmietan-fix” i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

7.Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.

ocena:

Biszkopt z suszonymi śliwkami i nutellą

składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki maki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z Nutellą i śliwkami:

  • ½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
  • wódka do namoczenia śliwek (ok.½ szklanki)
  • 25 dag masła
  •  20 dag Nutelli

Wierzch:

  • ½ litra śmietany 30%
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania “śmietan-fix”

Do dekoracji:

  • 10 dag gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1.Suszone śliwki zalać wódką i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień pokroić w kostkę.

2.Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać na sztywno. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. wylać na blachę i piec w piekarniku ok. 25-30 min w temp. 180 stopni.

3.Po ostygnięciu nasączyć delikatnie ponczem (alkohol + mocna herbata) lub innym alkoholem (ja nasączam herbatą + wódka po śliwkach).

4.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę.

5.Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Nałożyć na biszkopt

6.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać “śmietan-fix” i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

7.Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję