menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy i po ostudzeniu, obieramy i mielimy przez maszynkę. Cebulę drobniutko siekamy i przesmażamy na łyżeczce masła. Mieszamy ziemniaki, śmietanę, mąkę i cebulę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy i mieszamy z całą masa. Solimy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z całym ciastem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Nakładamy łyżką placki, podobnie, jak placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco, polane sosem grzybowym (najlepiej ze świeżych grzybów).

ocena:

Bliny podolskie

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g mąki gryczanej (nieco ponad 1 szklanka)
  • 250 ml śmietany 18-22 %
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy i po ostudzeniu, obieramy i mielimy przez maszynkę. Cebulę drobniutko siekamy i przesmażamy na łyżeczce masła. Mieszamy ziemniaki, śmietanę, mąkę i cebulę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy i mieszamy z całą masa. Solimy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z całym ciastem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Nakładamy łyżką placki, podobnie, jak placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco, polane sosem grzybowym (najlepiej ze świeżych grzybów).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję