X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Bliny pszenno – gryczane

Bliny pszenno-gryczane to wyjątkowa i aromatyczna propozycja na śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. Połączenie tradycyjnego przepisu na bliny z dodatkiem gryki nadaje im niepowtarzalnego smaku i lekkości. Te delikatne i puszyste bliny są idealne zarówno na weekendowe brunchy, jak i na codzienne śniadania. Gotowi na kulinarną podróż do świata smaków? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!

Bliny pszenno – gryczane

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 g mąki gryczanej (ok. 1,5 szklanki)
  • 30 g drożdży
  • 600 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej masło
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże rozpuść w szklance letniego mleka z kilkoma łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj żółtka (białka odstaw na bok), szczyptę soli, stopione i ostudzone masło, wreszcie wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrabiaj, a na koniec dodaj pianę ubitą z białek dzięki temu bliny bedą puszyste. 

Krok 2:

Następnie po wymieszaniu odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj porcje ciasta. Smaż równe okrągłe placuszki o średnicy ok 4 cm. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor odłóż je na talerz, kładąc jeden na drugi. Podawaj z kwaśną śmietaną, z masłem, kawiorem, z wędzoną rybą lub np. na słodko z konfiturami, czy sosami.

Bliny pszenno – gryczane

Bliny pszenno-gryczane to nie tylko pyszne, ale także zdrowe danie, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Ich delikatna tekstura i bogaty smak sprawiają, że są one ulubionym daniem nie tylko w Rosji, ale także na całym świecie. Na koniec mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości dotyczących wyżej wymienionej potrawy, piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

PS. Po więcej potraw wystarczy kliknąć TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również