X

Czego szukasz?

Przepis

To wykwintne danie podobnie, jak i inne bliny przyszło do nas ze Wschodu i było przysmakiem arystokracji rosyjskiej. Ale w ramach mieszania się kultur zadomowiło się na naszych Kresach. I chociaż bliny w wydaniu domowym podawane były bez kawioru, to ja przytaczam ten „carski” przepis w oryginalnym składzie. 

Bliny z kawiorem Macieja Kuronia 

Składniki:

  • 350 g mąki gryczanej (ok. 2 szklanek)
  • 200 g kawioru
  • 450 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • 30 ml oleju
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Zacznij od przesiania mąki. Mleko lekko podgrzej i w 200 ml mleka rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Tak przygotowany rozczyn wymieszaj i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 2:

W tym czasie roztop i schłodź połowę masła. Dodaj je wraz z resztą cukru i żółtkiem do rozczynu. Ubij rozczyn przy użyciu miksera lub np. trzepaczki i znowu odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj resztę mleka (dobrze, żeby było ciepłe) i szczyptę soli. Ciasto wyrób dokładnie, a ponieważ jest rzadkie użyj do tego celu drewnianej łyżki. Na końcu dodaj małymi porcjami białko ubite na sztywną pianę. Ciasto na bliny powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany, stąd odradzam pośpiech.

Krok 4:

Bliny smażymy tak jak naleśniki, używając do smażenia minimalnej ilości tłuszczu, a nawet smarując każdorazowo patelnię kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Bliny po usmażeniu z obu stron posmaruj cienko masłem i ułóż jeden na drugim.

Podawaj posmarowane kawiorem lub serwuj kawior osobno.

Zdecydowanie jest to przepis dla cierpliwych, ale efekt zachwyci najbardziej wybrednych gości.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również