menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od pokruszenia herbatników. W tym celu umieszczamy je w torebce papierowej lub w woreczku foliowym i ugniatamy wałkiem, lub lekko zbijamy tłuczkiem. Chodzi o to, żeby pokruszyły się na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą ewentualnie rumem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.: wkładamy ją do rondelka, a ten umieszczamy w garnku z gorącą wodą.  Ubijamy jaja z cukrem pudrem, następnie ucieramy z masłem. Do powstałego, puszystego kremu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i po wymieszaniu dodajemy herbatniki, osączone rodzynki i posiekane orzechy. Znowu mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy na noc do lodówki.

ocena:

Blok czekoladowy I

składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 400 g zwykłych herbatników
  • 150 g masła
  • 40 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 jaja
  • 200 g czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od pokruszenia herbatników. W tym celu umieszczamy je w torebce papierowej lub w woreczku foliowym i ugniatamy wałkiem, lub lekko zbijamy tłuczkiem. Chodzi o to, żeby pokruszyły się na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą ewentualnie rumem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.: wkładamy ją do rondelka, a ten umieszczamy w garnku z gorącą wodą.  Ubijamy jaja z cukrem pudrem, następnie ucieramy z masłem. Do powstałego, puszystego kremu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i po wymieszaniu dodajemy herbatniki, osączone rodzynki i posiekane orzechy. Znowu mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy na noc do lodówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję