menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wkładamy kiełbasę nakłutą w kilku miejscach widelcem i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, po czym kiełbasę wyjmujemy, osuszamy i kroimy na plastry. W naczyniu z grubym dnem topimy smalec i dodajemy drobno pokrojony bekon. Po usmażeniu chrupiące skwarki wyjmujemy i osuszamy na papierowych serwetkach. Do tłuszczu dodajemy szczypiorek i czosnek, po czym dusimy przez 5 minut. Do naczynia wlewamy wino i pół szklanki wody, wrzucamy skwarki, plasterki kiełbasy, miętę, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu dusimy na małym ogniu ok. 20 minut w naczyniu niezbyt szczelnie przykrytym. Dodajemy bób i pietruszkę i często mieszając dusimy aż bób będzie miękki. Przyprawiamy solą, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

ocena:

Bób po katalońsku – Habas a la Catalana

składniki

  • 2 szklanki świeżego bobu
  • 500 g suchej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 g bekonu
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka świeżych listków mięty
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wkładamy kiełbasę nakłutą w kilku miejscach widelcem i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, po czym kiełbasę wyjmujemy, osuszamy i kroimy na plastry. W naczyniu z grubym dnem topimy smalec i dodajemy drobno pokrojony bekon. Po usmażeniu chrupiące skwarki wyjmujemy i osuszamy na papierowych serwetkach. Do tłuszczu dodajemy szczypiorek i czosnek, po czym dusimy przez 5 minut. Do naczynia wlewamy wino i pół szklanki wody, wrzucamy skwarki, plasterki kiełbasy, miętę, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu dusimy na małym ogniu ok. 20 minut w naczyniu niezbyt szczelnie przykrytym. Dodajemy bób i pietruszkę i często mieszając dusimy aż bób będzie miękki. Przyprawiamy solą, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję