X

Czego szukasz?

Przepis
Boczek pieczony rolowany to jedno z klasycznych dań, które pojawia się podczas naszych rodzinnych spotkań. Niewątpliwie najczęściej gości podczas Bożego narodzenia oraz Wielkanocy. Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek boczku, najlepiej z dobrego źródła. Ważne aby boczek był równomiernie poprzerastany tłuszczykiem i chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta. Dzięki temu łatwiej będziemy mogli go zwinąć w rulon a następnie związać sznurkiem.

Boczek pieczony rolowany – idealny na święta

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po mięso na szczególne okazje proponuje wybrać się do sprawdzonego rzeźnika. Najlepszy do rolowania będzie cienki kawałek o prostokątnym kształcie. Ja wybrałem boczek poprzerastany tłuszczykiem o wadze około 1,5 kg, choć nieco większy lub mniejszy też się świetnie sprawdzi. Bez wątpienia gruby kawałek mięsa trudniej będzie się rolował, dlatego warto poprosić rzeźnika o boczek przeznaczony do tego celu. Dobry fachowiec usunie kości i odpowiednio przytnie płat mięsa. 

Krok 2:

Z musztardy, utartego czosnku, majeranku oraz soli i pieprzu przygotuj pastę. Płat mięsa rozłóż na desce do krojenia mięsem do dołu, ostrym nożem skórę natnij w kratkę. Następnie obróć boczek, natrzyj całą powierzchnię wcześniej przygotowaną pastą.

Krok 3:

Boczek zroluj ciasno. Dodatkowo warto jest w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego. Jest to ważna czynność, dzięki temu boczek po upieczeniu będzie się ładnie kroił.

Krok 4:

Następnie roladę oprósz solą i pieprzem oraz wetrzyj pozostałą pastę. Dzięki temu mięso jeszcze mocniej przejdzie przyprawami i musztardą. Boczek zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 24h. Ale prawdę powiedziawszy, kiedyś tak przyprawiony boczek od razu wstawiłem do pieczenia i był PYSZNY.

Boczek piecz w 180°C przez 90 minut. Następnie zmniejsz do 150°C, piecz dodatkowe 90 minut.

—>TUTAJ<— znajdziesz inne pomysły na dania z wieprzowiną.

SMACZNEGO!!!
 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy boczek pieczemy pod przykryciem,w rekawie czy na blasze? Piekarnik ustawiamy góra/dół?

Sprawdź również