menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszać wszystkie przyprawy z solą, dokładnie natrzeć mięso, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.
Wyjąć na godzinę przed wędzeniem.
Rozpocząć wędzenie gorącym dymem (temp. około 60*C), aż skóra będzie złotawa (około 1 do 1-1/2 godz.). Obniżyć temperaturę (do około 40*C) i wędzić jeszcze około 4 godzin. Ponownie obniżyć temperaturę do około 30*C, może jeszcze się wędzić kilka godzin, nabierze wtedy więcej aromatu.
Boczek można wędzić drewnem dębowym a w trakcie ostatniej fazy wędzenia dołożyć kilka gałązek jałowca.
Smacznego

ocena:

Boczek wędzony z pieprzem

składniki

  • 1- kg boczku wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki utartych w moździerzu suszonych ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki utartrgo w moździerzu czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartrgo w moździerzu czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartrgo w moździerzu białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartrgo w moździerzu zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszać wszystkie przyprawy z solą, dokładnie natrzeć mięso, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.
Wyjąć na godzinę przed wędzeniem.
Rozpocząć wędzenie gorącym dymem (temp. około 60*C), aż skóra będzie złotawa (około 1 do 1-1/2 godz.). Obniżyć temperaturę (do około 40*C) i wędzić jeszcze około 4 godzin. Ponownie obniżyć temperaturę do około 30*C, może jeszcze się wędzić kilka godzin, nabierze wtedy więcej aromatu.
Boczek można wędzić drewnem dębowym a w trakcie ostatniej fazy wędzenia dołożyć kilka gałązek jałowca.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję