menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Borówki umyć i osuszyć na sicie. Kruchy spod: make, proszek, sol mieszamy- dorzucamy zimne pokrojone w kostkę masło. Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto, tak by utworzyło kule. W razie trudności dodajemy po łyżeczkę wody. Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodowce przez co najmniej godzin. Następnie wyjmujemy ciasto na pol godziny przed rozpoczęciem wałkowania. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu. Wsypujemy borówki. Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z masłem . Schładzamy w lodowce przez co najmniej godzinę. Kruszymy na owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

ocena:

Borówkowiec amerykański

składniki

  • 2 litry borówek amerykańskich (ilość na dużą tortownice)
  • 1 litr borówek gdy pieczemy ciasto w formie tarty
Ciasto na spod:
  • 1 szklanka razowej maki pszennej drobno mielonej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 dag masła schłodzonego
  • sok z malej cytryny
  • kilka łyżek wody mineralnej schłodzonej
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki maki razowej grubo mielonej
  • 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 gram masła schłodzonego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Borówki umyć i osuszyć na sicie. Kruchy spod: make, proszek, sol mieszamy- dorzucamy zimne pokrojone w kostkę masło. Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto, tak by utworzyło kule. W razie trudności dodajemy po łyżeczkę wody. Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodowce przez co najmniej godzin. Następnie wyjmujemy ciasto na pol godziny przed rozpoczęciem wałkowania. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu. Wsypujemy borówki. Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z masłem . Schładzamy w lodowce przez co najmniej godzinę. Kruszymy na owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję