menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z łyżeczką masła, cukrem i pokruszoną czekoladą. W pozostałym mleku rozpuszczamy kakao i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada się rozpuści, a mleko zagotuje, wlewamy do niego płynnym ruchem mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając, żeby nie było grudek, doprowadzamy do wrzenia. Po zgęstnieniu przelewamy budyń do salaterek.

ocena:

Budyń czekoladowy

składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z łyżeczką masła, cukrem i pokruszoną czekoladą. W pozostałym mleku rozpuszczamy kakao i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada się rozpuści, a mleko zagotuje, wlewamy do niego płynnym ruchem mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając, żeby nie było grudek, doprowadzamy do wrzenia. Po zgęstnieniu przelewamy budyń do salaterek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję