menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii i z masłem. Po kilku minutach usuwamy wanilię i cały czas ubijając mleko, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną, tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko zgęstnieje odstawiamy je i ucieramy 8 żółtek z cukrem, aż do białości. Do budyniu dodajemy żółtka oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę  z białek i delikatnie mieszamy z budyniem. Teraz wstawiamy naczynie z budyniem do garnka z wrzącą  woda i gotujemy na parze pod przykryciem (ok. 40-50 minut).

ocena:

Budyń waniliowy

składniki

  • 500 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 20 g masła
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 8 jajek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mleko gotujemy z rozciętą laską wanilii i z masłem. Po kilku minutach usuwamy wanilię i cały czas ubijając mleko, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną, tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko zgęstnieje odstawiamy je i ucieramy 8 żółtek z cukrem, aż do białości. Do budyniu dodajemy żółtka oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę  z białek i delikatnie mieszamy z budyniem. Teraz wstawiamy naczynie z budyniem do garnka z wrzącą  woda i gotujemy na parze pod przykryciem (ok. 40-50 minut).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję