menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem, aż do białości. Orzechy wyjmujemy ze skorupek i mielimy, dodajemy po trochu do masy z żółtek, którą dalej ucieramy. Zostawiamy kilka łyżek mielonych orzechów do posmarowania blachy. Z ośmiu białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do kremu z żółtek po jednej łyżce piany i jednej łyżce tartej bułki. Wymieszaną masę przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną masła i wysypanej mielonymi orzechami. Wstawiamy formę do garnka z wrząca wodą, tak żeby dnem nie dotykała wody. Budyń gotujemy na parze pod przykryciem przez 40-50 minut. Podajemy z sosem śmietankowym lub masłem.

ocena:

Budyń z orzechów włoskich

składniki

  • 8 jajek
  • 400 g orzechów włoskich w skorupkach
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g tartej bułki
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem, aż do białości. Orzechy wyjmujemy ze skorupek i mielimy, dodajemy po trochu do masy z żółtek, którą dalej ucieramy. Zostawiamy kilka łyżek mielonych orzechów do posmarowania blachy. Z ośmiu białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do kremu z żółtek po jednej łyżce piany i jednej łyżce tartej bułki. Wymieszaną masę przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną masła i wysypanej mielonymi orzechami. Wstawiamy formę do garnka z wrząca wodą, tak żeby dnem nie dotykała wody. Budyń gotujemy na parze pod przykryciem przez 40-50 minut. Podajemy z sosem śmietankowym lub masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję