X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Bukiet jarzyn

Składniki

  • 150 g wędzonki
  • 100 g białego sera lub bryndzy
  • 1 główka sałaty, pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 młoda cukinia, 6 pomidorów
  • 6 gałązek selera naciowego, 4 ząbki czosnku
  • 1 ogórek , 4 marchewki, 4 ziemniaki
  • 150 g czerstwego chleba
  • 150 ml jogurtu lub 100 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, wydrążamy kulki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pomidory kroimy w cząstki, marchewką w słupki, ogórki w plastry, cukinię  w podłużne plastry. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, selera dzielimy na krótsze części, szczypiorek siekamy. Z bryndzy lub białego sera lepimy kuleczki wielkości ziemniaków, oblepiamy je w posiekanym szczypiorku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę, dodajemy pokrojony również w kostkę chleb i robimy grzanki. Z czosnku, oliwy lub jogurtu i przypraw robimy sos, który podajemy w sosjerce. Warzywa układamy na talerzu, obkładamy grzankami, wędzonką i serem. Polewamy odrobiną sosu. W wersji wegetariańskiej nie dodajemy wędzonki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również