X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaPotrawy wegetariańskie

Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem

Ciasto drożdżowe, na sam dźwięk tych słów robię się głodny i mam na nie ochotę. Z ciasta drożdżowego można wymyślić tysiąc pysznych kombinacji smakowych. Zarówno na słono jak i na słodko. Ja dzisiaj mam dla Was słodką propozycję, bułeczki drożdżowe nadziewane makiem. Zapraszam do lektury przepisu. 

Bułeczki drożdżowe nadziewane makiem

Składniki: 

  • 500 g mąki np. pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 250 g masła
  • 300 g masy makowej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 25 g drożdży
  • sól

Przygotowanie: 

Krok 1: 

Po pierwsze i najważniejsze wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.

Krok 2: 

Następnie mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto rękoma na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3: 

Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, masę równomiernie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zwiń ciasto z masą w rulon. Pokrój rulon w kawałki o szerokości ok 5-6cm. 

Krok 4: 

Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Na koniec posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Więcej inspiracji na pyszne słodkie przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również