menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulkę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy pomidora oraz przecier. Dusimy razem przez kilka minut. W tym czasie odcinamy z góry każdej bułeczki cienki plasterek, z pozostałej części wydrążamy miąższ. Bułki opiekamy kilka minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawiamy solą oraz pierzem i obsmażamy na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po łyżce sosu pomidorowego i nakładamy do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy połową sera. Bułki zamykamy „czapeczkami”, które również smarujemy odrobiną masła oraz posypujemy resztą sera. Wkładamy bułeczki do piekarnika. Możemy je opiekać w temperaturze 180°C przez 5 minut lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić w piekarniku nieco dłużej (15-20 minut). Przed podaniem posypujemy bułeczki posiekanymi ziołami.

ocena:

Bułeczki z farszem

składniki

  • 4 małe bułeczki
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 100 g ostrego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku, 1 mała cebuła
  • 50 g masła, 50 ml oleju do smażenia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulkę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy pomidora oraz przecier. Dusimy razem przez kilka minut. W tym czasie odcinamy z góry każdej bułeczki cienki plasterek, z pozostałej części wydrążamy miąższ. Bułki opiekamy kilka minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawiamy solą oraz pierzem i obsmażamy na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po łyżce sosu pomidorowego i nakładamy do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy połową sera. Bułki zamykamy „czapeczkami”, które również smarujemy odrobiną masła oraz posypujemy resztą sera. Wkładamy bułeczki do piekarnika. Możemy je opiekać w temperaturze 180°C przez 5 minut lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić w piekarniku nieco dłużej (15-20 minut). Przed podaniem posypujemy bułeczki posiekanymi ziołami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję