menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto można wyrobić przy pomocy miksera planetarnego. Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Migdały sparz, obierz, a następnie zmiksuj lub drobno posiekaj. Dodaj je do masy makowej. Następnie dodaj skórkę pomarańczową, cynamon i miód. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Na ciasto nałóż przygotowane nadzienie makowe. Zwiń placek tak, aby powstała rolada. Pokrój ją na 3 cm paski i ułóż je poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 30 minut w 170 °C.  

ocena:

Bułeczki z makiem i bakaliami

składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Farsz

  • 100 g migdałów
  • 400 g masy makowej
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto można wyrobić przy pomocy miksera planetarnego. Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Migdały sparz, obierz, a następnie zmiksuj lub drobno posiekaj. Dodaj je do masy makowej. Następnie dodaj skórkę pomarańczową, cynamon i miód. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Na ciasto nałóż przygotowane nadzienie makowe. Zwiń placek tak, aby powstała rolada. Pokrój ją na 3 cm paski i ułóż je poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 30 minut w 170 °C.  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję