menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule obieramy i gotujemy ok. pół godziny w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu wydrążamy z nich miąższ, najlepiej wyjmując kolejne warstwy. Wydrążone środki cebuli, obrane i opłukane jarzyny kroimy na plastry i dusimy w oleju. Po 5 minutach dodajemy utarty żółty ser i doprawiamy solą, pieprzem i połową ziół. Mieszamy i napełniamy farszem cebule. Część farszu pozostawiamy i mieszamy z pieczarkami pokrojonymi w pół plasterki. Układamy cebule w naczyniu żaroodpornym z resztą farszu. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Z mąki, masła i mleka przygotowujemy sos beszamelowy, który mieszamy z ubitą śmietaną i ziołami. Polewamy nim upieczone cebule.

ocena:

Cebula faszerowana

składniki

  • 1 kg cebuli – 6 dużych sztuk
  • 100 g oscypka lub innego żółtego sera
  • 100 g pieczarek
  • 2-3 marchewki, kawałek selera, pietruszka
  • ok. 50 ml śmietany kremówki
  • po łyżce świeżych posiekanych ziół: natki pietruszki, majeranku
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebule obieramy i gotujemy ok. pół godziny w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu wydrążamy z nich miąższ, najlepiej wyjmując kolejne warstwy. Wydrążone środki cebuli, obrane i opłukane jarzyny kroimy na plastry i dusimy w oleju. Po 5 minutach dodajemy utarty żółty ser i doprawiamy solą, pieprzem i połową ziół. Mieszamy i napełniamy farszem cebule. Część farszu pozostawiamy i mieszamy z pieczarkami pokrojonymi w pół plasterki. Układamy cebule w naczyniu żaroodpornym z resztą farszu. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Z mąki, masła i mleka przygotowujemy sos beszamelowy, który mieszamy z ubitą śmietaną i ziołami. Polewamy nim upieczone cebule.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję