menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z niewielką ilością mleka i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej, mleko i drożdże. Wszystko wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Warstwa ciasta powinna mieć grubość ok. 5 mm. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy ja na pozostałym maśle, dodajemy przyprawy. Tak powstałym farszem obkładamy ciasto, posypujemy żółtym serem i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Cebularz

składniki

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 200 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 30 ml oleju
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • żółty ser
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z niewielką ilością mleka i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej, mleko i drożdże. Wszystko wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Warstwa ciasta powinna mieć grubość ok. 5 mm. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy ja na pozostałym maśle, dodajemy przyprawy. Tak powstałym farszem obkładamy ciasto, posypujemy żółtym serem i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję