menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże pokrusz, dodaj cukier, łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na ok 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki i szklij na patelni dosalajac do smaku. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie wlej go do miski z mąką, dodaj jajko, sól i letnie mleko z rozpuszczonym masłem. Całość wyróby do uzyskania ładnej konsystencji ciasta. Gdy ciasto jest wyrobione przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie podziel je na części i formuj kuleczki (powinno wyjść koło 10). Kuleczki zostaw jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wałkuj je na okrągłe placuszki (nie za cienko), dłońmi lub szklanka zrób wgłębienie zostawiając ranty. Na środku ułóż cebulę, posyp, makiem, sezamem lub tak jak ja, czarnuszką. Ranty bułeczek smaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, wstaw do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stapni lub 170 stopni góra-dół + termoobieg. Piecz około 25 minut.

ocena:

Cebularze z czarnuszką

składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2-3 średnie cebule

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże pokrusz, dodaj cukier, łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na ok 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki i szklij na patelni dosalajac do smaku. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie wlej go do miski z mąką, dodaj jajko, sól i letnie mleko z rozpuszczonym masłem. Całość wyróby do uzyskania ładnej konsystencji ciasta. Gdy ciasto jest wyrobione przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie podziel je na części i formuj kuleczki (powinno wyjść koło 10). Kuleczki zostaw jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wałkuj je na okrągłe placuszki (nie za cienko), dłońmi lub szklanka zrób wgłębienie zostawiając ranty. Na środku ułóż cebulę, posyp, makiem, sezamem lub tak jak ja, czarnuszką. Ranty bułeczek smaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, wstaw do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stapni lub 170 stopni góra-dół + termoobieg. Piecz około 25 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję