X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Chałka drożdżowa

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1  łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania chałki

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn ze szklanki letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru. Rozczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej dodaj do niej wyrośnięty rozczyn oraz resztę letniego mleka. Wszystko ponownie postaw w ciepłym miejscu. Po godzinie do ciasta dodaj jajka, cukier, sól, skórkę cytrynową i roztopione letnie masło. Całość wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Podziel je na pięć większych i trzy mniejsze części. Ze wszystkich uformuj równej długości wałeczki. Z pięciu większych ułóż warkocz zaplatając po kolei raz z prawej raz z lewej strony wałeczki do środka. Natomiast z trzech małych wałeczków uformuj zwykły warkocz i ułóż go na wierzchu poprzedniego warkocza. Chałkę ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Chałka jest bardzo smaczna z tego przepisu, ale ciasto jest bardzo sprężyste i się rozplata, niestety trudno też zlepić końce. Mimo że potrafię zapleść z 6 wałeczków, to się nie trzyma ładnie. Co mogę zrobić, aby ciasto bardziej się kleiło?

Sprawdź również