menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki wymieszać i połączyć, by utworzyły jednolitą masę. Miskę przykryć ściereczką i pozwolić ciastu rosnąć przez 1-2 godziny – by podwoiło swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować 3 walki i upleść chałkę. Przykryć ciasto i pozwolić mu ponownie wyrosnąć przez kolejna godzinę. Chałkę posmarować woda przy użyciu pędzelka i obsypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.35 minut.

ocena:

Chałka razowa

składniki

  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/3 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  •  pol szklanki sparzonych rodzynek
  • pol szklanki posiekanych prażonych migdałów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki wymieszać i połączyć, by utworzyły jednolitą masę. Miskę przykryć ściereczką i pozwolić ciastu rosnąć przez 1-2 godziny – by podwoiło swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować 3 walki i upleść chałkę. Przykryć ciasto i pozwolić mu ponownie wyrosnąć przez kolejna godzinę. Chałkę posmarować woda przy użyciu pędzelka i obsypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.35 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję