menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w 3 cm paski i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu chili oraz utartego czosnku i imbiru, mieszamy i odstawiamy (najlepiej na 1,5 godziny). Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Warzywa kroimy w różne kształty. Pora, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera w paski. Pieczarki w ćwiartki a kapustę pekińską w plastry. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wrzucamy pory i paprykę smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, pietruszkę, selera a po kolejnej minucie pieczarki i kapustę. Na końcu wlewamy sos zrobiony ze zmiksowanych pomidorów, reszty sosu sojowego, sosu chili. Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem. Zagęszczamy mąką, rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

ocena:

Chińszczyzna po mazowiecku

składniki

  • 500 g piersi kurczaka lub indyka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 puszki pomidorów,
  • pęczek dymki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 150 g kapusty pekińskiej lub słodkiej,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 120 ml sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu chili słodkiego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w 3 cm paski i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu chili oraz utartego czosnku i imbiru, mieszamy i odstawiamy (najlepiej na 1,5 godziny). Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Warzywa kroimy w różne kształty. Pora, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera w paski. Pieczarki w ćwiartki a kapustę pekińską w plastry. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wrzucamy pory i paprykę smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, pietruszkę, selera a po kolejnej minucie pieczarki i kapustę. Na końcu wlewamy sos zrobiony ze zmiksowanych pomidorów, reszty sosu sojowego, sosu chili. Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem. Zagęszczamy mąką, rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję