menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Zalewamy 2 szklankami wrzącej, osłodzonej wody i gotujemy. Oczyszczoną rzodkiewkę kroimy w plasterki. Kefir lub jogurt mieszamy dokładnie ze śmietaną i zakwasem buraczanym, dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i pokrojonego w paseczki pieczonego kurczaka i doprawiamy do smaku. Chłodnik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do chłodnika lub podawać obok talerza.

ocena:

Chłodnik litewski

składniki

  • 1 l zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu
  • 250 ml śmietany
  • 1 l zakwasu buraczanego
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 świeży ogórek
  • 12 szyjek rakowych (można zastąpić krewetkami)
  • 150 g pieczonego kurczaka bez kości
  • 1 ugotowane na twardo kurze jajko lub 2– 4 przepiórcze na osobę
  • po 1 pęczku: szczypiorku, koperku i rzodkiewki
  • 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Botwinkę dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Zalewamy 2 szklankami wrzącej, osłodzonej wody i gotujemy. Oczyszczoną rzodkiewkę kroimy w plasterki. Kefir lub jogurt mieszamy dokładnie ze śmietaną i zakwasem buraczanym, dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i pokrojonego w paseczki pieczonego kurczaka i doprawiamy do smaku. Chłodnik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do chłodnika lub podawać obok talerza.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję