menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy i ucieramy na grubej tarce. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso również kroimy. Wywar miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną, łączymy z burakami, mięsem, ogórkami i drobno posiekaną zieleniną. Na koniec dodajemy trochę kwasu z ogórków, sól i pieprz.

ocena:

Chłodnik ogórkowy

składniki

 

  • 2 l wywaru
  • ok. 400 ml śmietany
  • 3– 4 ogórki kiszone
  • 400 g buraków
  • 150– 200 g cielęciny lub kurczaka bez kości
  • ok. 125 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • po pęczku: szczypiorku i koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy i ucieramy na grubej tarce. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso również kroimy. Wywar miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną, łączymy z burakami, mięsem, ogórkami i drobno posiekaną zieleniną. Na koniec dodajemy trochę kwasu z ogórków, sól i pieprz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję