menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mannę gotujemy na mleku, ciągle mieszając, aż będzie miękka – ok. 8 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Następnie przecieramy przez sito lub miksujemy. Łączymy morele z mlekiem i cukrem, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do moreli i mleka, doprawiamy do smaku. Schładzamy. Podajemy z delikatnym ciastem, typu sucharki lub biszkopty.

ocena:

Chłodnik z moreli

składniki

  • 1 l mleka
  • 250 ml kremówki
  • 500 g ładnych, dojrzałych moreli
  • 100–150 g cukru pudru
  • cynamon, sok z cytryny
  • 2-3 łyżki kaszy manny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mannę gotujemy na mleku, ciągle mieszając, aż będzie miękka – ok. 8 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Następnie przecieramy przez sito lub miksujemy. Łączymy morele z mlekiem i cukrem, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do moreli i mleka, doprawiamy do smaku. Schładzamy. Podajemy z delikatnym ciastem, typu sucharki lub biszkopty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję