menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy wywar z cielęciny, włoszczyzny i cebuli. Mięso wyjmujemy i po ochłodzeniu kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy pokrojone drobno buraki i gotujemy, aż wywar zmniejszy swoja objętość prawie o połowę. Wtedy czekamy aż ostygnie i dodajemy do niego pokrojony koperek, szczypiorek, obrany i pokrojony ogórek, mięso i ćwiartki ugotowanych jaj. Jeżeli to możliwe warto staropolskim zwyczajem dodać ugotowane i obrane szyjki oraz szczypce raków. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno.

ocena:

Chłodnik

składniki

  • 500 g włoszczyzny
  • 2 l wody
  •  500 g cielęciny
  • po 300 g świeżych ogórków, buraczków lub botwiny
  • po pęczku koperku i szczypiorku
  • 500 ml kwasu z kiszonych ogórków
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 500 ml śmietany
  • 8 raków
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy wywar z cielęciny, włoszczyzny i cebuli. Mięso wyjmujemy i po ochłodzeniu kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy pokrojone drobno buraki i gotujemy, aż wywar zmniejszy swoja objętość prawie o połowę. Wtedy czekamy aż ostygnie i dodajemy do niego pokrojony koperek, szczypiorek, obrany i pokrojony ogórek, mięso i ćwiartki ugotowanych jaj. Jeżeli to możliwe warto staropolskim zwyczajem dodać ugotowane i obrane szyjki oraz szczypce raków. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję