menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze względu na specyficzny aromat i smak, jak już wspominałem w jednym z wcześniejszych rozdziałów, delikwent wyznaczony do tarcia chrzanu (tu należy zastanowić się nad znaczeniem powiedzenia: „do chrzanu tarcia”), powinien wykonywać tę czynność z dala od najbliższych, najlepiej w masce przeciwgazowej. Niestety, jeśli chcemy wykonać sos, czy przyzwoitą surówkę z dodatkiem chrzanu, powinniśmy dokonać losowo wyboru nieszczęśnika, który nam go utrze. No, a już na pewno nie możemy ominąć tej czynności, gdy przyrządzamy smakołyki na stół wielkanocny. Utarty chrzan kładziemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rozpuszczamy masło w rondelku i chrzan krótko przesmażamy. Dodajemy śmietankę i intensywnie mieszamy, ciągle podgrzewając, ale nie zagotowując, doprawiamy chrzan do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Możemy do gorącego chrzanu dodać żółtko i dokładnie je wymieszać. Chrzan po litewsku podajemy schłodzony.

ocena:

Chrzan po litewsku

składniki

  • 250 g korzenia chrzanu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • sok z jednej cytryny
  • 4-5 łyżek masła
  • cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ze względu na specyficzny aromat i smak, jak już wspominałem w jednym z wcześniejszych rozdziałów, delikwent wyznaczony do tarcia chrzanu (tu należy zastanowić się nad znaczeniem powiedzenia: „do chrzanu tarcia”), powinien wykonywać tę czynność z dala od najbliższych, najlepiej w masce przeciwgazowej. Niestety, jeśli chcemy wykonać sos, czy przyzwoitą surówkę z dodatkiem chrzanu, powinniśmy dokonać losowo wyboru nieszczęśnika, który nam go utrze. No, a już na pewno nie możemy ominąć tej czynności, gdy przyrządzamy smakołyki na stół wielkanocny. Utarty chrzan kładziemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rozpuszczamy masło w rondelku i chrzan krótko przesmażamy. Dodajemy śmietankę i intensywnie mieszamy, ciągle podgrzewając, ale nie zagotowując, doprawiamy chrzan do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Możemy do gorącego chrzanu dodać żółtko i dokładnie je wymieszać. Chrzan po litewsku podajemy schłodzony.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję